Helényi Tibor (1946-2014)

1

helenyi-tibor

Tibi fogta magát február nyolcadikán és köszönés nélkül elment. Nem akart udvariatlan lenni, itt hagyott nekünk, meg a jövőnek néhányat a MAGYAR PLAKÁTMŰVÉSZET GYÖNGYSZEMEI közül. Ő nem poénokat alkotott, személyes hangú, kemény, morbid naturáliákkal fogalmazott, nem volt szürrealista, nem volt naturalista, nem volt divatkövető. Helényi Tibor volt.

Az erős testek, az erős harcosok, a kegyetlen fegyverek, a véres küzdelmek, vagy az utópisztikus, képregényes bonyodalmak, a vágtató, száguldó lovak művésze volt. A festővászon szerelmese, amit mindig megmutatott, láthattuk a képek hordozóit. Együtt kezdtük, egy gimibe, egy rajzszakkörbe, a Főiskolán egy osztályba jártunk. Együtt gyűltünk a nagy Kemény Gyuri köré, együtt voltunk kedvezményezettjei a a Papp-csoport gesztusának, az első Dorottya utcai kiállításunknak. A kiállítás plakátját Helényi tervezte, nem is tervezte, alkotta. A címe 70×100. Tibi, a hetvenből semmi sem lett, a százról meg végképp lemondhatunk.

Ami meg beteljesedett, annak itt a nyoma, a printje. Jött a Robotzsaru, meg a Harmadik típusú találkozások, a Csillagok háborúja, és A nyolcadik utas: a halál. Macbeth-i dráma ez az egész! Tibi, a Testmásból, más test lett, a csillagok közé jutottál, az utas te vagy magad, égi lovas lettél, és ez már igazi, harmadik típusú találkozás. Ha leszálltál a lovadról, add át tiszteletünket Klee mesternek és Papp Gábornak, meg a többieknek.

ui: Ági, Tibi felesége még karácsony elött telefonált, hogy jön a dráma, Tibinek muszáj kórházba mennie. Többé már nem beszéltünk.

A Magyar Plakát Társaság megrendülve búcsúzik Tőled.
Isten nyugosztaljon!

Molnár Gyula
2014. február 12.

helenyi-tibor-01-343 helenyi-tibor-02-343 helenyi-tibor-03-343 helenyi-tibor-04-343