I. PosterFest – BudaPest 2016

1

I. PosterFest | BudaPest 2016

A Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti Tagozata a Magyar Plakát Társaság a társművészeti szervezetek közreműködésével, a kortárs magyar plakát megújítása érdekében, 2016-ban nagyszabású kiállítást szervez Budapesten és az ország jelentős városaiban.

Célunk: a plakát és a tervezőgrafikai művészet új szellemi értékeinek, eredményeinek, lehetőségeinek periodikus bemutatása.

A kiállítás címe: I. PosterFest | BudaPest 2016

A bemutató egy pályázati és két meghívásos részből áll:

1. Pályázat: 60 év | 1956 plakátokon
2. Kulturális, kereskedelmi, közérdekű, print (autonóm) plakátok
3. Meghívott külföldi tervezők művei

60 év | 1956 plakátokon

A Magyar Plakát Társaság az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója tiszteletére plakátpályázatot hirdet művészhallgatók részére.

Olyan terveket várunk, amelyek a forradalom és szabadságharc eszméjéből indulnak ki, a mának és a jövőnek szóló üzenetét hangsúlyozzák és azt, hogyan tud ikonikus ünnepünkké válni 1956, ugyanúgy, mint 1848.

Javasoljuk, hogy a korszak elmélyült megismerése érdekében tanulmányozzák az Országos Széchenyi Könyvtár keretein belül működő 1956-os Intézet dokumentumait, kiadványait, a Magyar Plakát Társaságnak 2006-ban, az 50. évfordulóra szervezett, magyar és lengyel művészek részvételével létrejött kiállításának anyagát, katalógusát.

A pályázaton csak az alábbi művészeti felsőoktatási intézmények tervezőgrafikus hallgatói vehetnek részt: Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika Tanszék, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Intézet Tervezőgrafika Tanszék, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Grafikusművész szak, a Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar Alkalmazott Művészeti Intézet, a Budapesti Metropolitan Egytem Alkalmazott Művészeti Intézet, Visart Művészeti Akadémia és az Eszterházy Károly Főiskola Bölcsészettudományi Kar Vizuális Művészeti Tanszék.

A plakáttervekhez javasolt szöveg: 1956.10.23. | 1956. október 23. | 1956-2016 | Magyarország 1956–2016 | Hungary 1956-2016, de választható más szöveg is.

Leadási határidő: 2016. május 1.

Egy pályázó hallgató max. 3 pályaművet adhat be. Leadás: http://www.magyarplakat.hu/feltoltes/ A/4 méretben a kért adatokkal.

A zsűri által javasolt tervek nyomtatásra és kiállításra kerülnek, erről értesítést küldünk.

A kiállítandó munkákat a (www.wetransfer.com)-mal a (magyarplakat@magyarplakat.hu) címre kérjük küldeni: 1000 x 700 mm és 250 x 175 mm méretben, Illustrator pdf, vagy Photoshop jpg, pdf, CMYK, min. 200 dpi felbontással. Valamint kérjük feltüntetni a pályázó nevét, e-mail címét, telefonszámát és azt, hogy melyik művészeti felsőoktatási intézménybe jár, hányad éves hallgató és ki a mestere (word-ben).

Díjak:
1. díj: 300.000 Ft
2. díj: 200.000 Ft
3. díj: 100.000 Ft

_______________________________________________________________________________________________________________________

2. Kulturális, kereskedelmi, közérdekű, print (autonóm) plakátok

Az elmúlt években az utcákon egyre több kulturális plakát jelent meg, amely az igény feléledését is jelzi. Színházi előadásokat, hangversenyeket, kiállításokat hirdetnek, megmutatva, hogy élénk művészeti élet van Magyarországon. Ezeket az eredményeket kívánjuk egy csokorba gyűjteni.

A kereskedelmi plakátok színvonalában még nagyon sok a tennivaló. Szeretnénk, ha az alkotók túllépnének azokon a primer sablonokon, amelyeket lépten-nyomon láthatunk. Örülnénk, ha korszerű megfogalmazások születnének.

Az autonóm plakátok vizuális nyelve szabadabb kifejezési formát enged meg.

Fontos művek születtek az utóbbi években, melyek megjelenése a megrendelések csökkenése miatt, sajnos még mindig a kiállító termekre korlátozódik.

Ebbe a kategóriába csak a Magyarországon élő és dolgozó hivatásos, tervezőgrafikus művészek jelentkezését várjuk. Egy pályázó max. 5 pályaművet adhat be.

Csak 2010 és 2016 között készült plakátokat lehet küldeni, amelyeket a kiállításra a zsűri választja ki. A beválasztott műveket a szervezők nyomtatják ki.

Természetesen várunk plakátokat 60 év plakátokon témakörben is.

Leadási határidő: 2016. május 1.

A plakátokat a (www.wetransfer.com)-mal a (magyarplakat@magyarplakat.hu) címre kérjük küldeni: 1000 x 700 mm és 250 x 175 mm méretben, Illustrator pdf, vagy Photoshop jpg, pdf, CMYK, min. 200 dpi felbontással. Valamint kérjük feltüntetni a pályázó nevét, e-mail címét, telefonszámát (word-ben).

_______________________________________________________________________________________________________________________

A válogató zsűri döntését honlapunkon (www.magyarplakat.hu) közöljük.

A kiválasztott tervek nyomtatásra kerülnek.

Díjak:
1. díj: 300.000 Ft
2. díj: 200.000 Ft
3. díj: 100.000 Ft

_______________________________________________________________________________________________________________________

3. Meghívott külföldi tervezők művei

A plakátművészet nemzetközi vérkeringésébe szeretnénk ismét bekapcsolódni. Ennek érdekében harminc kiemelkedő plakáttervező művész meghívását tervezzük.

A szakma neves tervezőinek meghívásával kapcsolatokat teremthetünk és megismerhetjük, hogy milyen gondolatok, ötletek, technikai megoldások mentén alakul a plakátműfaj.

Így a hazai szakma és az érdeklődő közönség „első kézből” értesülhet mindarról, ami a külföldi alkotókat foglalkoztatja. Jelenlétük biztosíték lesz arra, hogy erről az eseményről a fontos hazai és külföldi szakmai médiumok, újságok, folyóiratok tudósítsanak.

Válogató zsűri:
DUCKI Krzysztof grafikusművész
JERGER Krisztina művészettörténész
SZEPES Hédi művészettörténész

Díjazó zsűri:
MICHEL BOUVET (Párizs) grafikusművész
OROSZ István (Budapest) grafikusművész
ROSTOKA Vladislav (Pozsony) grafikusművész

A kiállításhoz kétnyelvű katalógus készül, az összes bemutatott alkotás reprodukciójával.

Budapest, 2016. január 20.

 

Pinczehelyi Sándor grafikus, a kiállítás kurátora
Árendás József grafikus, a kiállítás kurátora
Ducki Krzysztof grafikus, a Magyar plakát Társaság elnöke

Szervezőbizottság: Magyar Plakát Társaság-PosterFest, MATT-Graphifest, Aranyrajzszög Társaság, Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége, Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete.