IstOne Bányai István a MOME-n

0

IstOne Bányai István a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tart kurzust a hallgatók számára 2011. március 21. és 25. között, ehhez kapcsolódóan nyílt prezentációra várja a közönséget 2011. március 22-én 16 órától 18.30-ig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Auditóriumában (A117).

banyai-istvan-kurzus-02 banyai-istvan-kurzus-03 banyai-istvan-kurzus-04 banyai-istvan-kurzus-06 banyai-istvan-kurzus-07 banyai-istvan-kurzus-09

Bányai István a Magyar Iparművészeti Főiskolán 1972-ben fejezte be tanulmányait. A ’70-es években Magyarországon kiemelkedő filmplakát-tervezőként tartották számon. A munkáit Ist-One-ként szignáló tervezőgrafikus 1980-tól az Egyesült Államokban él, és egyéni rajzstílusával, a századfordulós bécsi retrót, amerikai popot és európai abszurditást ötvöző alkotásaival meghatározó szerepet tölt be a nemzetközi illusztrátorok, alkalmazott grafikusok körében. A Push Pin csoport tagja, Seymor Chwast kollégája. 1995-ben New Yorkban megjelent első saját könyve, a ZOOM. A Publishes Weekly az év legjobb könyvének választotta. A gyerekzsűritől megkapta az IRA Chidren’s Joy díjat. 1996-ban megjelent a RE-ZOOM, második önálló könyve, majd 1997-ben az R.E.M., harmadik önálló gyerekkönyve. Ugyanebben az évben Jean Michelle Jarre kéri fel videoklip készítésére. 1999-ben az Amerikai Illusztrátorok Évkönyvének borítójának tervezője. 2001-ben jelent meg munkáinak gyűjteménye, „- = + (Mínusz egyenlő Plusz)” címmel (170 oldal, Harry N. Abrahams Inc. kiadásában). 2005-ben 12 országban kiadásra került könyve „The Other Side” címmel (http://www.chroniclebooks.com/chronicle/excerpt/0811846083-eo.html ). A New Yorker, a Playboy, az Atlantic Monthly, a Rolling Stone és a New York Times állandó munkatársa. Bányai István a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára. 2005. októberében Magyarországon megjelent ZOOM című könyve, a PrintXBudavár kiadásában.

A változó idők ellenére István Bányai továbbra is a szakmában maradt és értékes munkákat hoz létre, az amerikai illusztrátorok érdemes alkotójaként. A New Yorker és az Atlantic havi borítóinak alkotója, az Atlantic galériájának rendszeres közreműködője http:// www.theatlantic.com/istvan-banyai/. Sok száz rajza mindenütt megtalálható a Mother Jones-tól a New York Times-ig. Kiállítóként szerepelt Szöulban (Korea) a Világ Legjobb Illusztrátorainak bemutatásán (Best Illustrators Show 2008-2010), egy háborúellenes kiállításon (Anti War Show 2008) a New York-i Illusztrátorok Társaságával.

Figyelemreméltó „Rendkívüli Magyarország” projektje (http://extremelyhungary.org/istvan.html) interaktív illusztrált web felület és rendezvénysorozat híres magyarokról a New York-i Magyar Kulturális Intézetben (2009). Meghívott előadóként szerepelt egy olaszországi írótalálkozón (Scrittorincittá ~ Cuneo), és számos design iskola meghívott vendége volt, mint gyermekkönyv szerző és illusztrátor (Pádua, Merano, Velence, Milánó), 2009-ben. Munkáit méltatta az Italian Comics Journal, 2009 Decemberében. Meghívott szerzői előadóként jelen volt az „ICON6” Illusztrációs Konferencián (2010 Kalifornia LA/Pasadena). A Taschen kiadó válogatott munkáiból Karikatúra könyvet jelentet meg 2011-ben. Tervezett kiállítása “One Man Show” a Norman Rockwell Illustration Museum-ban 2012-ben várható.