Magyar Plakát Társaság bemutatkozó kiállítása

0

2005. január 28 – február 11. Lengyel Intézet, Budapest, VI. Nagymező utca 15. Sajtótájékoztató, kiállításmegnyitó: 2005. január 28., péntek, 18 h.

Nem tudom, a kultúrán kívül létezik-e még egy olyan fogalom, amelyet napjainkban az elemi igazságok ilyen zűrzavara és keveredése venne körül. Vegyük csak példának azt a nagy számú vitát, amely – akár csak a sajtó hasábjain is folyik – az úgynevezett tömegkultúra és elitkultúra, alacsonyabb vagy magasabb rendű kultúra ellentétéről.

Igazából ugyanis nem beszélhetünk magasabb vagy alacsonyabb rendű, elit- vagy tömegkultúráról, csak kultúráról vagy a kultúra hiányáról. Nem létezik tömegkultúra, csak kultúrautánzó konfekció-termelés és üzletelés létezik, árukereskedelem. Az igazi kultúrát más, nem piaci értékek vezérlik, nemzedékek által hitelesített kritériumok, elvek; korábbi, már mint bármely más, kereskedelmi céllal, tömegméretekben sokszorosított áru esetén örökérvényű alkotások. Ki tudja, hogy az igazi kultúra egyáltalában tisztán emberi teremtmény-e, nem természetfölötti rendből származik-e, amelyben az ember csupán részt vesz, csupán abban gyökerezik, és különféle módon akar róla bizonyságot tenni, benne alkotni, gondolkodni, építkezni?

A lengyel kiállító művészet zászlóshajójának már hosszú, hosszú évek óta kétségtelenül a lengyel plakát tekinthető. Örülök, hogy ennek a hajónak a fedélzetére ma fölvehetjük a legjelentősebb, legjobb magyar plakátművészeket. Olyanokat, akiknek az “alacsonyabb rendű / magasabb rendű kultúra” megkülönböztetés valódi fogalma és megítélése sosem jelentett gondot. Nem tudom, hogy 50 év múlva lesz-e és működik-e ezen a helyen Lengyel Intézet, hogy korábbi létezéséről tanúskodik-e majd legalább egy emléktábla. Ki tudja azonban, hogy ennek az épületnek a falára nem kerül-e néhány vagy tíz egynéhány év múlva olyan tábla, amelynek szövege majd így kezdődik: 2005. január 28-án ebben az épületben került sor a Magyar Plakát Társaság alakuló ülésére. Mindezt nem tudom, de tiszta szívemből kívánom Nektek, kedves Alapító Atyák, Lengyelország és a lengyelek Magyar Barátai!

Maciej Szymanowski, Lengyel Intézet igazgatója