Michał Jandura plakátkiállítás

2

Michał Jandura kiállítása elé

Üdvözlöm az egybegyűlt plakát-barátokat!
Mondandómat a régmúltban kezdem: egy véletlennek köszönhetem, 1989-ben láthattam közelről egy igazi számítógépet. Az álmélkodást gyors döntés követte, öten elhatároztuk alapítunk egy stúdiót. A vagyonunk mindössze ez az egy gép volt. A Cocom-listát kikerülve jutottunk hozzá: kinézetre PC volt, a szíve Apple-ként dobogott. A képernyőn soha nem azt láttuk, ami a való volt, hanem valami felismerhetetlen recegős mis-mást. Három-négy betűtípust ismert (repülőékezetekkel), de ennek is nagyon örültünk, hisz megváltás volt ez, és óriási technikai ugrás számunkra. Ezeket az emlékeimet csak azért idéztem, hogy lássuk micsoda fejlődésen ment, (rohant) keresztül 25 év alatt a számítógépes technika.

A kilencvenes évek digitális forradalma egyfajta eszközbeli korláttól szabadította meg a tervezői szándékot, amely egyszerre hozott létre klasszikus utakra épülő, de a technika által már nem korlátozott eredményeket, és egy kereső, kísérletező, a múlt hagyományaira építő, az új eszköz lehetőségeit figyelembe vevő, de rendkívül szabad és öntörvényű világot.

Michał Jandura kolléga korosztálya már egy igazi számítógépek között felnőtt nemzedék, szabadon és játszi könnyedséggel kezeli a naponta újuló lehetőségeket. Szerencsére ma már szinte mindenki könnyen hozzáférhet e fejlett technikához. (Így lett minden titkárnő grafikus, sajna!) Nagy szabadságot kaptunk e téren, de könnyen vezethet az út az egyszerű-nagyszerű, gyors és látványos megoldások zsákutcájába, amiből többnyire tucatmegoldás születhet. Nagyon gyorsan el lehet csúszni annak, aki csak az üres technikai bravúr-megoldásokat favorizálja. Ezeket a gyermekbetegségeket a profi természetesen elkerüli és nem zuhan a ragacsos Photoshop-csapdába. Bevallom nem könnyű mindig megtalálni a helyes és egyedi megoldásokat, de segíthet a tehetség és a gondolkodásmód. De a mi grafikus barátunk éles machete-jével tudatosan halad a jó úton, rendet vágva csábító technikai dzsungelben. Egyedi formavilágot alakított ki magának, melyet e mostani kiállítása plasztikusan prezentál.

michal-jandura-rozstaje-2013

A tervezőnek látszatra könnyű dolga van, hisz a betűk, betűcsaládok, jelek, körzetek, díszek és piktogramok arzenálja fut a gépeken. Ezek a tipográfiai elemek kicsinyíthetők, nagyíthatók, átalakíthatók, szétszedhetők, színezhetők, torzíthatók és forgathatók oly változatosságot kínálva ami elbizonytalaníthat, megnehezítve a választást. A foltok, vonalak, formák és a betűk mind-mind előhívhatóak, akár egymásra is több rétegben, mindent külön is, de együtt is lehet kezelni és szerves egységgé formálni, kialakítva ezzel egy saját, Jandurás tipográfiát. A tipográfia nem egyszerűen semleges közvetítő technika, médium, hanem maga is kommunikál, miközben a fogalmi művet közvetíti. A szövegértelmezést a kompozíció, a betűk képe és elrendezése is befolyásolhatja. A tipográfia felfogható az íráskép retorikájaként. A tipográfia képe nem természeti, hanem emberi konstrukció; gondolati, fogalmi síkon kódol, majd azonosul vele, lehetővé teszi, hogy e fogalmi réteget megismerhessük.

michal-jandura-drogi-do-wolnosci        michal-jandura-przedmioty-nierzeczywiste        michal-jandura-triennale-grafiki

Ha jellemzőket kell mondanom Michał Jandura barátunk, kollégánk munkáiról, látszatra mindegyik más és más, de dinamikus megjelenésük összeköti őket. Fellelhető motívumok egyike-másika a múlt századi Bauhausi tipográfiával is rokonítható, ami már beépült a mai tervező gondolat-rendszerébe. Többször szerepel a középpontra, körformára szervezés, mintegy nagy bumm, szinte felrobbantja a körülvevő szövegsorokat. Tudatosan használja az absztrakt elemek, vonalak interferenciájából eredő vonzásokat és taszításokat, ezzel sajátos képi vibrációt teremtve. Jó példákat láthatunk a fotó, a szabad-rajzi elemek használatára is. Egyedi megoldásokat mutat a formák, vonalak felhasználására, absztrakt tipográfiai formáinak egységes megjelenítésére. A művészünk láthatóan jól érzi magát, szinte lubickol ebben az általa kiformált világban. Kívánom, hogy sokáig lelje örömét benne.

A kiállítást hirdető önarc-plakát kicsit szomorkásra sikeredett, de ez könnyen gyógyítható
kiváló magyar gyógyszerekkel itt az Intézetet övező vigalmi negyedben.

Gratulálok, érezze jól magát nálunk!

Budapest, 2015. 03. 06.

Árendás József grm.

michal-jandura-festiwal-rozstaje       michal-jandura-triennale-vienna-art-center       michal-jandura-grock-festival

michal-jandura-budapest-1000