Molnár Gyula és MOME kiállítás nyílt Nyíregyházán

0

A belvárosi galéria három szintjén húsz MOME-hallgató munkáit tekintheti meg a közönség. Molnár Gyula tanszékvezető professzor a tárlatról szólva az MTI-nek elmondta: az eltelt száz esztendő történelmi áttekintéséből és a hallgatói munkákból ad ízelítőt az április 14-ig látható nyíregyházi kiállítás.

“A tablók közül több arról számol be, hogy hol tartanak azok a fiatal művészek, akik nálunk végeztek, illetve hogyan tudjuk menedzselni a jelenleg nálunk tanuló hallgatókat” – tette hozzá a grafikusművész. Mint elmondta, a gazdasági válság miatt a grafikus szakmában sem “fényes a helyzet”, a viszonylag kis létszámú egyetemi évfolyamokról kikerült tehetséges fiatalok azonban megtalálják a hazai és külföldi elhelyezkedési lehetőségeket.

“Ők elég hamar számon tartott alkotók lesznek, ez egy olyan foglalkozás, ahol harmincévesen már sztártervezőnek kell lenni” – emelte ki Molnár Gyula. Hozzátette: akad olyan, aki hivatásában az autonóm létet választja, egyes művészek stúdiókba szerveződnek vagy reklámügynökségeknél helyezkednek el.

A Gyulán született, de gyermekéveit Nyíregyházán töltő, Ferenczy Noémi-díjas egyetemi tanár a hallgatók munkái mellett saját életművét is elhozta a szabolcsi megyeszékhelyre; a Pál Gyula Teremben berendezett kiállításon összesen 100 műtárgy, ebből 80 plakát és autonóm rajz látható április közepéig. Plakátjai között ott lesz a Magyar Plakát Társaság – amelynek egyik alapítója – tavaly szeptemberi, nagykanizsai, a vizuális környezetszennyezés témájú kiállítására készített munkája, a Street Art (az utcaművészet után szabadon), amely a hajléktalanokról szól.

39kAkySWXLBmTbWN 87E0eqDR1qKBlZD8 MlIAn2LOqhDIKCm2 PnS5v1yi4XC6HBky UDeK3UpPupgnIZDe Ue7GQZnzTfPGXbXQ umorrucuwa2eqaHn YDnnzQPgSTmfMd1F