Múzeumpedagógiás foglakozás

1

Az 1956-os lengyel-magyar plakátkiállításhoz kapcsolódó program.

A foglalkozásokat vezeti: Katona Anikó művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Grafikai Osztályának munkatársa.

Foglalkozás 12-19 éves fiataloknak, csoportok jelentkezését várjuk. A foglalkozások 90 percesek, egyszerre max. 30 fő vehet részt rajtuk.
Időpontok: november 8. és 11. (9 és 16 óra között), előre egyeztetett időpontban.

Bejelentkezés: sipos.orsolya@galeria.jkn.hu

(A kiállítás megtekinthető: 2016. november 4-18.)
https://www.facebook.com/events/938163509651020/

A foglalkozások tematikájáról:
A plakát beszédes tárgy: egy szimbolikus kép és néhány sor szöveg szerepel rajta, mégis komplex gondolatokat mond el, és képes érzéseket felkelteni. A mai világban olyan gyorsan suhannak el előttünk a képek (az utcán, a monitoron, a telefon kijelzőjén), hogy alig vetünk rájuk pillantást, meg sem próbáljuk értelmezni őket. A plakáton viszont gondolkodni kell: a rajta szereplő szimbólumokat azonosítani kell, meg kell fejteni az üzenetet – és emellett gyönyörködni is lehet benne.

De hogyan lehet egy képpel bonyolult üzenetet közölni? Milyen eszközeik vannak erre a plakátművészeknek? És milyen különböző stílusokból és technikákból válogatnak? 1956-hoz sokféle érzelem, sokféle gondolatkör és értelmezés tapad. Megpróbáljuk megfejteni, ezeket hogyan jelenítik meg plakátjaikon a lengyel és magyar alkotók.

Végül pedig megpróbálunk mi is plakátosan gondolkodni: kiérlelni egy jól körvonalazható üzenetet, és megkeresni a hozzá való legjobban sűrített és kifejező megfogalmazást. A kreatív foglalkozás során mindenféle technikát felhasználva készítünk plakátot. A foglalkozás célja, hogy a fiatalok a média képeinek tudatosabb fogyasztóivá váljanak, megtanuljanak képeket értelmezni, és gyakorolják azt is, ők hogyan tudják saját gondolataikat hatásosan kifejezni.