Underground Images – A School of Visual Arts plakátkiállítása

2

A38 Hajó
Megnyitó: 2016. november 15. 20 óra
A kiállítás megtekinthető november 26-ig.

Az Underground Images című kiállítás a Magyar Plakát Társaság PosterFest 2016 eseménysorozatának egyik kiemelkedő darabja, amely neves külföldi művészek munkáit mutatja be az A38 Hajó Galériájában a Wacom támogatásával. Az alkotásokat New Yorkban eredetileg metróállomásokban és lejárókban mutatták be, hogy megértessék a járókelőkkel, hogy a rossz minőségű kommerciális hirdetmények helyett művészi igénnyel készült plakátok is tudnak érvényesülni a nyilvános terekben.

A 29 kiállító művész: Gail Anderson, Marshall Arisman, Gene Case, Ivan Chermayeff, Paul Davis, Sal DeVito, Louise Fili, Audrey Flack, Nathan Fox, Bob Gill, Robert Giusti, Milton Glaser, Phil Hays, Steven Heller, Mirko Ilić, Viktor Koen, Stephen Kroninger, Marvin Mattelson, Clay Patrick McBride, James McMullan, Jerry Moriarty, Tony Palladino, Stefan Sagmeister, David Sandlin, Paula Scher, Eve Sonneman, George Tscherny, James Victore, Robert Weaver

wacom_logo_nb_4c-2_200px támogatásával

sva-nyc-3

A „Földalatti vasút” képeiről
Szöveg: (School of Visual Arts)

A Képzőművészeti Főiskola (School of Visual Arts) földalatti poszterjei 1947-től napjainkig

A Képzőművészeti Főiskola (továbbiakban SVA) földalatti kampánya már hat évtizede legtartósabban egyike a köz számára készült művészi alkotások projektjeinek New Yorkban. Már majdnem 130 poszterből áll –és ez a szám állandóan növekszik- a gyűjteménybe állandóan érkezik művészi alkotás több mint 50 hírneves művésztől, melyek városszerte láthatók a földalatti megállókban.

A sorozat az 1950-es évek közepén indult, az intézmény fejlődő szakaszában, amikor a Főiskola társ-alapítójának, Silas H. Rhodesnak érdekes ötlete támadt új hallgatók toborzására. Őt a Párizsban
látott utcai poszterek inspirálták, amelyeken a művészek kiállításaikat dicsérték. A lehető legjobb forrásra, a tantestület jólismert művészeire támaszkodott, arra kérve őket, hogy készítsenek a főiskolát pártoló posztereket. Közszemlére téve olyan művészek, mint Ivan Chermayeff, Milton Glaser és George Tscherny munkáit, a szembeötlő plakátok hatásosan elérték, hogy a SVA önmagát hirdesse.

Ez a sorozat új szinten mutatott be köz számára készült művészi alkotásokat a földalattiban New Yorkban akkor, amikor a földalattit agresszív reklám hirdetések és a Broadway műsorát hirdető poszterek árasztották el. Évtizedek során a SVA földalatti poszter kampányból a jelenkori tervezők, illusztrátorok és fényképészek „Ki Kicsoda” listája lett.

„A művészek kapva kapnak az alkalmon, hogy plakátokat készíthessenek a földalatti számára, mert szabad kezet kapnak arra, hogy bemutassák mi is a SVA”, mondja a SVA helyettes ügyvezető igazgatója, Anthony P. Rhodes, aki 2007-ben lett a program alkotási igazgatója. „Olyan kockázatot vállalhatnak, amit más ügyféllel nem vállalhatnának. Nem kell esztétikai elveiket feláldozni kereskedelmi érdekek miatt, szabadon hozhatnak létre tiszta művészi alkotásokat melyek mentesek a hirdetési világ sablonjaitól és konvencióitól.

A poszterek stílusa igen különböző, de mégis mind tükrözi a művész alkotói örömét és a kiváló munkáért való lelkesedését. Arra emlékeztetik a földalatti utasokat , hogy milyen erős a műalkotások meglepetést, gondolkodásra való kihívást, és ösztönzést okozó ereje. Több poszter tartalmaz idézetet is, mint „Minden jó ötlet csak ötlet marad, amíg meg nem valósítod”, „Jónak lenni nem elég, ha arról álmodsz, hogy óriás leszel” és „Sohasem késő eljutni oda, ahova igyekszel.” Immár 60 év óta a SVA földalatti poszter kampánya a New York-iak millióit ösztönözi arra, hogy nagyszabású terveket készítsenek, kockázatot vállaljanak, és sose hagyják abba a tanulást. Ezek azonosak azokkal az értékekkel, amelyeket a SVA fennállása, 1947 óta szorgalmaz.

School of Visual Arts/Képzőművészeti Főiskola már több mint hat évtizede élen jár a művészek, tervezők, és alkotóképes szakemberek oktatásában. Kiváló, aktív művészként működő professzori testületével, dinamikus tantervével, és a kritikai gondolkodás hangsúlyozásával a SVA katalizátorként hat az újítás és társadalmi felelősség terén. Manhattanban több mint 6.000 hallgatója, világszerte pedig, 100 országban 35.000 volt hallgatója van, így a SVA egyúttal a világ egyik legbefolyásosabb művészi közösségét is képviseli. A Főiskola 32 bachelori és mester fokozatot nyújtó programjáról szóló információért keresse fel a sva.edu. weblapot.