Mieczysław Wasilewski PL_AKÁTOK

2

A budapesti Lengyel Intézet sok szeretettel meghívja Önt és barátait (LENGYEL PLAKÁTMŰVÉSZET) Mieczysław Wasilewski PL_AKÁTOK kiállításának megnyitójára 2016. február 12-én, pénteken, 17 órára.

A kiállítást megnyitja Jerger Krisztina művészettörténész.

1065 Budapest, Nagymező u. 15.
A kiállítás 2016. április 2-ig tekinthető meg.

polinist.hu
wasilewski.art.pl

Mieczysław Wasilewski (1942, Varsó)

1960- 1966 között a varsói Szépművészeti Egyetem Festő és Grafika Karán tanult, majd Prof Henryk Tomaszewskinél diplomázott. Plakáttervezéssel, illusztrációkkal, valamint kiadói reklámgrafikával foglalkozik. A Szépművészeti Egyetem és a varsói Európai Szépművészeti Egyetem professzora, mindkét helyen a tervezőgrafika szak tanszékvezetője. Számos művészeti intézményben tanított, többek között: Arnheim, Groningen és Hága (Hollandia), Damaszkusz (Szíria), Helsinki és Rovaniemi (Finnország), Offenbach (Németország), Guadalarja (Mexikó), La Srerena és Santiafo (Chile), Montreal (Kanada). Többszáz lengyel plakátkiállításon szerepeltek művei Lengyelországban és külföldön egyaránt, több tucat nemzetközi plakátművészeti rendezvény résztvevője. Számos magasrangú kitüntetés és elismerés birotkosa, mind a plakátművészet , mind a kiadói grafika területén.
Mieczysław Wasilewski plakátait a kulturális rendezvények, filmek, kiállítások témáinak egyedi megközelítése jellemzi. Fő érték a megfontoltság, a jelképek megfogalmazása, valamint, az, hogy a művész a leglényegesebb mondanivaló kifejezésére, az emberi tekinteteknél a vibráló érzelmek és az érzékiség kifejezésére törekszik. A művész azáltal, hogy kerüli a túlzott részletek bemutazását és meglepő metafórákat használ, a művészetére és a grafikai ábrázolás tréfáira nyitott nézőt gondolkodásra, játékra és asszociációra serkenti.

Wasilewski-004 Wasilewski-027