Jerger Krisztina


jerger-krisztina-140

Jerger Krisztina (Budapest, 1948)
művészettörténész

Tanulmányok / munkák
1969-1970: Varsói Tudományegyetem, lengyel nyelvszak, majd 1970-1976: uo. művészettörténet szak. 1977-től a Műcsarnok munkatársa, 1999-től a főigazgató helyettese. Érdeklődése a kiállítás-rendezés, szervezés, menedzselés elméleti és gyakorlati kérdései felé fordította. 1978-1982 között Fajó János galériavezetése alatt állandó rendezője, kiállítás-szervezője volt a Józsefvárosi Galériának. 1981 és 1985-ben Nívó-díjat kapott, majd 1993-ban Ferenczy Noémi-díjban részesült. Kurzusokat vezetett a Kisgaléria hálózat keretében, valamint a Magyar Iparművészeti Főiskolán a látvány szerepéről a kortárs képzőművészeti kiállítások rendezésében.

Tevékenység
Számos életmű és összefoglaló kiállítás kurátora, rendezője itthon és külföldön, így Nicolas Schöffer, Székely Vera, Keserü Ilona, Maurer Dóra, Megyik János, Bak Imre, Korniss Péter, a Tény-kép, a Magyar Fotográfia Története, a Dráma és tér, Díszlet és jelmezkiállítás, Plakáttörténeti kiállítás Londonban, Frissen festve, az Új szenzibilitás első tárlata Budapesten, kortárs művészeti kiállítások Washington, Varsó, Helsinki.
Külön figyelemmel fordult a magyar gobelinművészet felé, kiállítást rendezett Magyarországon és Japánban e műfaj képviselőinek legjavából. Lengyel képzettségének köszönhetően az 1980-as, 1990-es évek szinte valamennyi lengyel-magyar vonatkozású, nemcsak képzőművészeti eseményének részese, rendezője (Polonia Expressz, Magyar jelenlét, Varsó, Krakkó).
Fontos része munkásságának a múzeumi tárlatépítés. Rendszeres vendégrendezője a Szépművészeti Múzeumnak (Etruszk kiállítás, Marcus Aurelius, Schickedanz Albert kiállítás). 1995-1998-ban a Láthatatlan, formák, illatok, hangok és párbeszéd a sötétben című nagysikerű kiállítás rendezője.